Alderton Associates were instructed to consider the possibilities of improvements to secure and enclose a courtyard and play area blighted by anti-social behaviour. There are 75 dwellings including a mix of flats and a single house in four blocks positioned around a landscaped courtyard space.

MODERN METHODS OF CONSTRUCTION
For almost two years, the residents suffered from anti-social behaviour by members of the public, both youths and adults, entering the communal courtyard. This has resulted in intimidation of many residents in the form of verbal abuse, damage to flats and the courtyard including the lighting and planting. Several residents relocated, and the development became almost unliveable.

Our proposals involved securing and enclosing the area with 3m high weld mesh security fencing with cranked topping with trees and planting, followed by a 1.2m high timber close boarded fence to the outside face of the weld mesh panels. We also recommended the replacement of existing light bollards with submerged ground light fittings and the creation of a new footpath to prevent the courtyard being used as a short cut to the train station. Our core aim was to provide a safe and secure environment the local residents.

DOWNLOAD PDF


ProjectImprovements to CourtyardSiteChrisp Street, E14 6GXClientLondon & Quadrant Housing AssociationValueUnconfirmedProgramJune 2015ServicesProject Management, Structural Design